Поводом јавног позива на насиље и мржњу осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша према предсједнику Српског народног вијећа Милораду Пуповцу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица захтјева од хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић, хрватског премијера Милановића, хрватског министра правосуђа Орсата Миљенића и хрватске министарке спољних послова Весне Пусић да јавно осуде позив на насиље и мржњу осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша према предсједнику Српског народног вијећа Милораду Пуповцу да затраже од надлежних органа његово хитно процесуирање. Подсјећамо да су наведени хрватски званичници веома гласно реаговали на пуштање Војислава Шешеља из Хага, који није осуђен за ратне злочине, а у случају осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша ћуте пуних мјесец дана, односно од срамне одлуке Уставног суда Хрватске о укидању правоснажне пресуде, што показује њихово врхунско лицемјерје.

Коалиција удружења избјеглица позива посланичке клубове, прије свега, Хрватске демократске заједнице и Социјадемократске партије да заједнички иницирају усвајање Декларације у Хрватском сабору којом би се осудило пуштање на слободу осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша и од Суда затражило да га хитно врати у затвор због говора мржње, позива на насиље и вријеђања жртава. Такође, позивамо хрватске посланике у Европском парламенту да покрену иницијативу о усвајању Резолуције о осуђеном ратном злочнцу Бранимиру Главашу. Том Резолицијом Европски парламент би осудио понашање Бранимира Главаша јер наставља са претњама, застрашивањем, ширењем националне и вјерске мржње и вријеђа и понижава жртве. Ако хрватски званичници не осуде Главашево понашање то говори да прећутно подржавају злочиначку тезу да Хрвати у тзв. Домовинском рату нису могли да почине ратне злочине.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта