Поводом одласка премијера Србије Александра Вучћа на инагурацију нове хрватске предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић у Загреб Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља одлазак премијера Србије Александра Вучића на инаугурацију нове хрватске предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић јер отвара перспективу успостављања сталног дијалога између двије државе с циљем рјешавања бројних отворених питања. Веома је охрабрујуће што је премијер Вучић у разговору са новом хрватском предсједницом покренуо питања избјеглица и односа према Србима у Хрватској. Такође, веома је значајно што је премијер Вучић јасно рекао се питања несталих и повратка културног блага не тичу само хрватске стране која на њима упорно инсистира него се веома тичу и Срба у Хрватској. Наиме, попис несталих јасно показује да се на њему налази више Срба него Хрвата а већи дио културног блага припада Српској православној цркви и потребно је створити услове за његов повратак.

Коалиција удружења избјеглица поздравља састанак премијера Вучића са митрополитом Порфиријем и представниицма Срба у Хрватској на коме разговарало о бројним проблемима и договорено је да се покрене процес њиховог рјешавања. Посебан симболички значај за преостале Србе у Хрватској имала је одлука премијера Вучића да присуствује Светој Архијерејској Литургији у Саборном храму Преображења господњег у Загребу гдје је свечано прослављен празник Сретење и Дан државности Србије. Литургију је служио Митрополит загребачко-љубљански Порфирије заједно са епископом даламтинским Фотијем, епископом горњо-карловачким Герасимом и епископом славонским Јованом, у присуству свештенства, великог броја вјерника, ученика и наставника Српске православне опште гимназије „Јован Кантакузин“ из Загреба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта