Поводом једностране одлуке хрватске власти да забране теретни саобраћај са Србијом на граничном прелазу Батровци-Бајаково Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица најоштрије осуђује профашистичку одлуку хрватске власти да забрани теретни саобраћај са Србијом на граничном прелазу Батровци-Бајаково. Хрватска Влада је без икаквог правног и разумног основа зауставила проток робе с циљем да понизи Србију да би владајућа коалиција на челу са Зораном Милановићем добила по који политички поен код својих бирача и остала на власти послије парламентарних избора. Трагична је чињеница да се цјелокупна кампања у Хрватској води против Србије која је једина показала озбиљно и одговорно понашање током избјегличке кризе.

Коалиција удружења избјеглица даје пуну подршку Влади Србије на челу са премијером Вучићем да предузме све правне мјере у циљу рјешавања овог проблема и, ако не дају резултат, да предузме и контрамјере. Подсјећамо у Србији послује преко 200 хрватских фирми које су уложиле преко 600 милиона евра и које имају веома повољне услове за своје пословање. Насупрот томе, српске фирме нису добродошле у Хрватској због бројних нецаринских баријера и случајева дискриминације српских предузећа у приватизаицји хрватских фирми. Тражимо да Европска унија хитно захтјева од Хрватске да укине одлуку о забрани теретног саобраћаја са Србијом и да обезбеди несметан улазак српског капитала у Хрватску јер је реципроцитет један од европских принципа. Важно је нагласити да све чланице Евроспке уније граде своје односе на основу реципроцитета и нема никаквог разумног објашњења да то не буде и између Србије и Хрватске.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта