Поводом одлуке Владе Србије да забрани улазак теретних возила регистрованих у Хрватској и робе која је произведена у Хрватској као контрамјеру на једнострану одлуку хрватске Владе да затвори границе према Србији и одлуке хрватске Владе да забрани улазак путничких аутомобила и аутобуса српских регистрација и грађана са српским пасошем Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица поздравља одлуку Владе Србије да забрани улазак теретних возила регистрованих у Хрватској и робе која је произведена у Хрватској као контрамјеру на једнострану одлуку хрватске Владе да затвори границе за теретни саобраћај према Србији. Ово је један од начина да Србија покаже да неће дозволити даље понижавање и брутални напад на своју економију.

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује антиевропску и антицивилизацијску одлуку Хрватске да забрани улазак путничких аутомобила и аутобуса српских регистрација и грађана који имају српски пасош. Овом одлуком Хрватска отворено крши Европску конвеницју о заштити људских права и основних слобода која гарантује слободу кретања као један од темељних принципа Европске уније.

Коалиција удружења избјелгица сматра да последње одлуке хрватске Владе и изјаве Зорана Милановића и других хрватских званичника још једном потврђују да Хрватска није зрела за чланство у Европској унији. Сада се још једном види на дјелу погубна политика лажног помирења бившег режима Бориса Тадића који је активно подржао европске интеграције Хрватске преко леђа стотина хиљада протјераних Срба који не могу да остваре основна људска права у 28. чланици Европске уније.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта