Поводом јучерашњег гостовања потпредсједника Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорада Пуповца у емисији Б92 „Између две ватре“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је непријатно изненађена јучерашњом оптужбама господина Пуповца да у Србији постоје људи који манипулишу мукама избјеглица и избјегличким удружењима и желе их претворити у средство за политичке обрачуне у Србији и Хрватској. Ти људи, према господину Пуповцу, не раде да се реши проблем избјеглица већ хоће себи приграбити политички утицај. Умјесто што се бави оптужбама господин Пуповац треба да каже избјеглим и проганим Србима и грађанима Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској због чега СДСС није инсисирао, као коалициони партнер ХДЗ од 2004. до 2011. године, да Влада Хрватске досљедно поштује људска права свих својих грађана или у супротном да напусти Владу и не учествује у стварању лажне слике да су проблеми рјешени.

Такође, тражимо да господин Пуповцу одговори српској јавности на слиједећа питања? 1.Због чега је СДСС одбила да подржи Петицију избјеглих и проганих Срба из Хрватске којом се само тражи поврат имовине и стечених права, успостава истих стандарда у суђењима за ратне злочине и коначно рјешавање питања несталих лица и коју је потписало преко 70.000 оштећених грађана?

2.Због чега је СДСС одбила да подржи предлог Коалиције удружења избјеглциа да Хрватски сабор усвоји Декларацију о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба којом би држава преузела одговорност за штету учињену грађанима српске националности и дефинисала механизме за решавање имовинских проблема сваког појединца или породице?

3.Због чега је СДСС подржала звтварање преговора Владе Хрватске са ЕУ у вези Поглавља 23 „Правосуђе и људска права“ 30. јуна 2011. године када низ чињеница недвосмислено показује даизбјеглим и прогнаним Србима нису враћени станови, пословни простори, пољопривредно и грађавинско земљиште, заостале и неисплаћене пензије, динарска и девизна штедња, није омогућена накнада штете за уништене куће у терористичким акцијама у хрватским градовима ван подручја ратних дјеловања, када постоје двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине, када постоји преко 300 гробних мјеста са посмртним остацима Срба и бројна друга питања.

4.Због чега СДСС одбила да подржи приједлог Коалиције удружења избјеглица да се Заједничка декларација коју су потписали министри спољних послова Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе 07. новембра 2001. у Беогрaду допуни одредбом којом се четири државе обавезују да ће хитно започети дијалог о повратку оузете имовине и стечених права на темељу Анекса Г Бечког споразума којим се гарантује повратак права која су грађани имали на дан 31.12.1990.?

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта