ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ

Поштовани господине Милановић,

Желим да Вам у име Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији, кровне организације избјегличких удружења, честитам на избору за новог предсједника Владе Републике Хрватске. Увјерен сам да ће проналажење свеобухватног, правичног и трајног рјешења избјеглих и прогнаних Срба бити једно Ваших приоритета. Коалиција удружења избјеглица апелује на Вас да подржите нашу иницијативу о отварању дијалога између Републике Хрватске и Републике Србије о повратку имовине и стечених права избјеглим и прогнаним Србима и грађанима Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској. Такође, сматрамо да је веома важно што прије постићи суштински напредак у дијалогу везано за успоставу истих стандарда у суђењима за ратне злочине и рјешавање питања несталих лица.

Темељ дијалога треба да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији у коме се јасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године. Било какав наводни пренос права учињен након 31. 12. 1990. године и закључен под присилом или супротно нормама међународног права биће ништаван. Бечки споразум има карактер међудржавног споразума и по међународном праву и члану 140. Устава Републике Хрватске има јачу правну снагу од домаћих закона.

У протеклих 7 година представници Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе нису ниједном разговарали о спровођењу Анекса Г Бечког споразума тј. о повратку незаконито одузете имовине и стечених права избеглих и расељеним лицима и другим оштећеним грађанима. Углавном су се бавили подјелом дипломатско-конзуларних представништава, имовине и финанцијских средстава бивше Југославије, архивске грађе и сл.

Желимо да Вас подсјетимо да 40.000 породица тражи повратак својих незаконито одузетих станарских права; 50.000 пензионера тражи заостале а неисплаћене панзије; преко 10.000 породица тражи накнаду штете за срушене куће и привредне објекте у терористичким акцијама ван подручја ратних дјеловања; држава Хрватска се на основу решења судова досада укњижила као власник у земљишним књигама на преко 800.000 катастарских честица чији су посједници тј. катастарски власници до 1995. године били Срби. Према нашим подацима преко 5.000 српских породица тражи поништавање уговора о продаји кућа преко хрватске Агенције за промет некретнина путем лажних пуномоћи и механизма двоструких уговора а преко 5000 српских породица тражи поништавање уговора о купопродаји кућа за време рата под притисцима и претњама на релацији хрватски градови – подручје Крајине и Србије. Хрватски програм стамбеног збрињавања је дискиминаторски за прогнане Србе у односу на прогнане Хрвате из БиХ. У Хрватској је 95% Срба осумњичено, оптужено и осуђено за ратне злочине а свега 5% Хрвата. У Хрватској постоји, према подацима комисије за нестала лица Владе Србије, преко 389 познатих гробних места у којима се налазе посмртни остаци Срба и преко 900 посмртних остатака у Загребу који се годинама не идентификују и не предају породицама жртава.

Коалиција удружења избјеглица се снажно залаже за јачање добросусједских односа између Републике Хрватске и Републике Србије и за помирење хрватског и српског народа. Кључни предуслов јесте досљедно поштовање људских права свих грађана без обзира на националну, вјерску или било коју другу припадност. Будите увјерени да избјегли и прогнани Срби желе да буду мост сарадње између двије државе а не јабука раздора. Поштовани господине Милановић, желим да Вас замолим да у у наредном периоду примите нашу делегацију с циљем да Вас детаљније упознамо са нашом иницијативом.

С поштовањем,
Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта