Поводом конференције министара спољних послова Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе која ће се одржати 07. новембра у Београду Коалциција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да регионална министарска конференција неће испунити очекивања преко пола милиона избеглих и прогнаних Срба из Хрватске, преко 100.000 грађана Србије који су оштећени у својим имовинским правима у државама насталим на подручју бивше СФРЈ и значајног броја избеглих лица из Федерације БиХ. Оштећени грађани траже да им се врате њихова незаконито одузета имовинска и стечена права а то није циљ конференције. Један од темеља на чему заснивају свој захтев јесте Шести извештај о имовини избеглих и прогнаних лица из Хрватске из 2001. године на основу 68.076 пријава (у прилогу). Министарство финансија Србије није, још увек, дало на увид Извештај тј. податке о покретној и непокретној имовини.

У финалном тексту Заједничке декларације, који ће бити потписан од стране четири министра спољних послова, не говори се о повратку одузетих имовинских и стечених права избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана. Наведеним документом се шаље порука домаћој и међународној јавности да су наши имовински и други проблеми решени а да је остало нешто социјалних случајева који ће се решавати наредних година.

Оштећени грађани се упућују да се правним путем боре за своја одузета права. У претходном периоду десетине хиљада оштећених грађана је изгубило судске спорове у Хрватској у настојању да поврате своју имовину и друга права. Поред тога, били су принуђени да плате трошкове судских поступака у висини од неколико и више хиљада евра. Због тога је текст Заједничке декларације, који треба да буде усвојен у Београду, неприхватљив и противан нашим интересима.

Коалиција удружења избјеглица тражи од Председника Србије Бориса Тадића и Владе Србије да кажу јавности због чега нису подржали наш став да се садашњни нацрт Заједничке декларације допуни одредбом према којој се четири државе обавезују да ће хитно започети дијалог и постићи договор о повратку наших незаконито одузетих имовинских и стечених права. Темељ дијалога мора бити Анекс Г Бечког споразума о сукцесији у којем се јасно наводи да ће свим граћанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године.

Коалиција удружења избјеглица тражи од министра спољних послова Вука Јеремића да јавно каже због чега Министарство спољних послова Србије месец и по дана крије финални нацрт Заједничке декларације од избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана ако је наведени текст у њиховом интересу? Подсећамо да је финални нацрт Заједничке декларације договорен 20. септембра у Паризу на састанку представника четири министарства спољних послова.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта