Конференција министара спољних послова Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе на тему избјеглиштва и расељеништва

Поштовани господине Тадић,

Обраћамо Вам се други пут са молбом да сутра примите делегацију 104 избјегличка удружења и завичајна клуба, а у име 500.000 избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске и преко 100.000 грађана Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској. Први допис са молбом за хитан састанак упутили смо Вам, преко писарнице, 19.октобра ове године. У случају да нас не примите представници избјегличких удружења су донели одлуку да до почетка министарске конференције свакодневно долазе испред зграде Предсједништва, Андрићев венац 1, у 12.05 часова.

Повод за хитан састанак јесте предстојећа конференција министара спољних послова Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе на тему избјеглиштв и расељеништва која ће се одржати 07. новембра 2011. године у Београду. Дана 20. септембра 2011. године у Паризу је одржан један у низу припремних састанака, у вези министарске конференције, на коме су учествовали представници министарстава спољних послова и институција надлежних за проблеме избјеглиштва и расељеништва четири државе. У Паризу је договорен финални предлог политичког документа под називом „Заједничка декларација за завршетак и проналажење трајних рјешења за угрожене избјеглице и интерно расељена лица“ (у даљем тексту: Заједничка декларација) који би требао бити потписан у Београду од стране министара спољних послова четири државе.

Према нашим информацијама у садашњем нацрту Заједничке декларације се не говори о повратку одузетих имовинских и стечених права избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана. Наведеним документом се шаље порука јавности да су наши имовински и други проблеми рјешени а да је остало нешто социјалних случајева који ће се рејшавати наредних година. Због тога је садашњи нацрт Заједничке декларације, који треба да буде усвојен у Београду, неприхватљив и противан нашим интересима.

Представници избјегличких удружења траже од Вас да јавно подржите два захтјева избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана: а) да министар спољних послова Србије Вук Јеремић не потпише Заједничку декларацију у садашњем облику зато што она своди наша права на социјално-хуманитарни ниво; б) да министар Јеремић предложи својим колегама у Загребу,

Сарајеву и Подгорици да се садашњни нацрт Заједничке декларације допуни одредбом према којој се четири државе обавезују да ће хитно започети дијалог и постићи договор о повратку наших незаконито одузетих имовинских и стечених права. Темељ дијалога мора бити Анекс Г Бечког споразума о сукцесији у којем се јасно наводи да ће свим граћанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године.

Представници избјегличких удружења, такође, траже од Вас да подржите наш захтјев да министар спољних послова Вук Јеремић хитно да на увид јавности садашњи нацрт Заједничке декларације која је договорен још пре мјесец и по дана у Паризу. Постављамо легитимно питање због чега Министарсто спољних послова Србије упорно крије финални нацрт Заједничке декларације од избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана ако је наведени текст у њиховом интересу?

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта