Поводом данашње одлуке општинског суда у Глини да одгоди главну расправу у процесу Општинског државног тужилаштва у Сиску против шесторо Срба из села Подгорје у општини Гвозд, Република Хрватска, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Општински суд у Глини донио је данас одлуку да се главна расправа у процесу Општинског државног тужилаштва у Сиску против четворо Срба из села Подгорје одржи 28. новембра 2011. године из разлога јер су оптужени Срби имали само једног браниоца. Суд је дао оптуженим Србима прилику да до 28. новембра 2011. године обезбеде још браниоца. На питање суца да ли се оптужени Срби осјећају кривим одговор је био одречан.

Браниоц оптужених Срба сматра да чињенични опис оптужнице у којој се четворо Срба терети да су пјевали антихрватске пјесме и вређали и застрашивали једну хрватску породицу с циљем да је протјерају из села Подгорје није тачан и да то доказати у поступку. Због наведеног браниоц оптужених Срба сматра да оптужницу треба одбацити.

Коалиција удружења избјеглица тражи да општинско државно одвјетништво одустане од даљег судског прогона Срба из села Подгорје јер се тиме нарушавају међунационални односи и шаље порука да Срби нису пожељни у Хрватској. Наведених поступака и пресуда уопште нема на хрватским судовима а сличних и тежих случајева у којима се испољава мржња према свему што је српско и велича усташтво има много у данашњој Хрватској

Подсјећамо јавност да је Општинско државно тужилаштво у Сиску 30. августа 2011. године подигло оптужни приједлог против четворо Срба из села Подргорје у Хрватској и предложило општинском суду у Глини да се након одржане главне расправе окривљеним пунољетним лицима (Владо Врга, Синиша Дамјановић, Сека Врга и Жарко Лапчевић) изрекне казна затвора у трајању од шест мјесеци – свакоме.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта