Поводом непримјереног прегледа службеног возила Владе Србије у којем је био народни посланик Миодраг Линта од стране хрватске царине на граничном прелазу Бајаково Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 04. јануара 2014. године у јутарњим часовима народни посланик Миодраг Линта је службеним возилом Владе Србије кренуо на Божићним пријем који организује Српско народно вијеће у Загребу. Миодраг Линта је на Божићни пријем кренуо у својству представника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије. Одлазак Миодрага Линте на Божићни пријем је уредно најављен Министарству вањских и европских послова и Министарству унутрашњих послова Хрватске четири дана раније од стране Министарства спољних послова Србије.

Међутим, службеник хрватске царине се на граничном прелазу Бајаково понашао непримјерено и затражио је да изврши преглед иако му је вожач рекао да је у питању возило Владе Србије и да се у возило налази народни посланик са дипломатским пасошом. Не обазирући се на возача, цариник је отворио задња врата возила гдје је сједио Линта и батеријском лампом је прегледао унутрашњост као да се ради о сумњивом лицу. Након тога је извршио преглед гепека.

У разговору са конзулом српске амбасаде у Загребу Зораном Васиљевићем сазнали смо да је ово први случај послије рата да се хрватска царина на наведени начин понаша према народном посланику Републике Србије који се налази у службеном возилу Владе Србије и чији пут је уредно најављен хрватској полицији. Коалиција удружења избјеглица сматра да је у питању провокација од стране хрватске полиције због јавне борбе Миодрага Линте за остварење људских права стотина хињада протјераних Срба и других грађана.

Подсјећамо да је ово трећи пут заредом у последња два и по мјесеца да хрватска полиција или царина задржава службено возило Владе Србије у којем се налази народни посланик Миодраг Линта. Први пут Линта је задржан 50 минута 25. октобра 2013. године када је са предсједником Одбора за дијаспору и Србе у региону Александром Чотрићем ишао на други конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине у Загреб. Други пут Линта је задржан 15 минута 8. новембра 2013. године када је, у својству изасланика предсједника Народне скупштине Небојше Стефановића, ишао на другу Велику скупштину Српског народног вијећа у Загреб.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица