Поводом одржаног Божићног пријема Српског народног вијећа у просторијама Хрватског новинарског дома у Загребу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Народни посланик Миодраг Линта је, на позив предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца, присуствовао Божићном пријему у Загребу у својству представника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије. Заједно с Линтом у делегацији је био и члан Главног одбора Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић. Божићном пријему присуствовала је и делегација Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“.

Пријем је почео наступом црквеног хора Саборног храма Преображења Господњег у Загребу који је извео црквене пјесме, као и обраћањем пароха загребачког протојереја – ставрофора Марка Ногића, изасланика митрополита загребачко-љубљанског Јована. Ногић је пренио поздраве митрополита Јована и Његове Светости патријарха Иринеја , истичући важност пријема као традиционалног окупљања у предбожићне дане.

Предсједник СНВ-а и домаћин Божићног пријема Милорад Пуповац је, између осталог, рекао да још увијек пријети опасност од антићириличног референдума, да су поједине групације проговориле језиком нетолеранције, незаконитости и насиља, да Срби у Хрватској очекују да 2014. година буде година обликовања развојних политика и развојних мјера за средине у којима живе, да српске институције у Хрватској, Привредник и Српска православна црква, желе да им се ове године коначно врати имовина и да се коначно почну поштивати жртве погрома у глинској цркви и да се дому подигнутом њима у сјећање врати назив Спомен дом.

Присутнима се се још обратили предсједник Хрватског сабора Јосип Леко, изасланик предсједника Хрватске Иве Јосиповића Вито Туршић, потпредсједница Владе и министрка вањских послова Весна Пусић, министар унутрашњих послова Ранко Остојић и Градоначелник Загреба Милан Бандић. По обичају ломљена је чесница, након чега је услиједило дружење.

Овогодишњи добитници СНВ-ових награда су Тончи Мајић за хуманизам и дугогодишњу борбу за откивање злочина нада Србима у Далмацији и кажњавање њихових починиоца; Милка Кучековић за унапређење српско-хрватских односа; Наташа Десница Жерјавић за дугогодишњи рад у српским организацијама и због обнове и оживљавања Куле Стојана Јанковића у Равним Котарима и Иван Фумић и Јурај Хржењак за свој дугогодишњи антифашизам.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица