Поводом обиљежавања 16. годишњице страдања и прогона Срба у војно-полицијској акцији „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица у Р. Србији издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава огорчење због чињенице да 16 година послије хрватске операције „Олуја“ и завршетка рата у Хрватској није учињен суштински помак у ријешавању бројних проблема прогнаних Срба са подручја Сјеверне Далмације, Лике, Кордуна и Баније. Нажалост, у мање-више истој ситуацији налазе се и Срби прогнани из хрватских градова, западне Славоније, босанско-крајишких општина и осталих дијелова Федерације БиХ.

04. августа 1995. године хрватска војска је извршила агресију на дијелове РСК упркос чињеницама да је ова територија била под заштитом УН (сектор југ и сјевер) и да je предсједник Владе РСК дан уочи акције «Олуја» прихватио приједлог међународне заједнице (План З-4) за мирну реинтеграцију у оквир Хрватске. Посљедице по крајишке Србе су биле катастрофалне: око 220.000 протјераних Крјаишника; близу 2.000 убијених или несталих; око 40.000 срушених или оштећених кућа, привредних и помоћних објеката, школа, домова културе, цркава, водоводне и електричне мреже; опљачкана готово сва покретна имовина и др.

Тражимо да власти у Хрватској и Србији коначно покажу стварну политичку вољу и крену у ријешавање проблема избјеглих и прогнаних Срба. То значи да треба, што прије, да почну примењивати у пракси Споразум о нормализацији између СР Југославије и Р. Хрватске из 1996. године, Споразум о сукцесији из 2001. године који је ступио на снагу три године касније и Сарајевску декларацију из 2005. године.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта