Поводом изјаве хрватске премијерке Јадранке Косор у Книну на прослави тзв. Дана победе Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Изјава Јадранке Косор у Книну на прослави тзв. Дана победе да посебно поздравља генерале Анту Готовину и Младена Маркача је скандалозна. Она је супростављена европским вриједностима јер се не поштује одлука међународног кривичног суда у Хагу да је Олуја удружени злочиначки подухват чији је циљ био насилно и трајно протјеривање српског народа. Држава чији највиши званичници негирају злочин и не поштују људска права својих грађана друге националности не испуњава основне услове да постане чланица Европске уније.

Такође, изјава Јадранка Косор вријеђа убијене Србe, међу којима су већина цивили, не само током и послије хрватских операција Олуја, Бљесак, Медачки џеп, Миљевачки Плато и Масленица него и у низу хрватских градова који су били изван подручја под заштитом Уједињених нација (Задар, Осијек, Сплит, Карловац, Сисак, Загреб и бројним другим), чланове њихових породица и читав српски народ. Не може се срећа једних градити на несрећи других.

Посебно је срамна изјава Јадранке Косор да су хрватске војне операције биле побједе демократије и слободе над великосрпском Милошевићевом политиком агресије и да би «било добро да и наши сусједи разумију да су управо овдје сломљени зуби тирану, а тиме отворен пут у деморкатију». Да ли Јадранка Косор под слободом и демократијом подразумева убијање српских цивила, међу којима је било стогодишњака, систематско уништавање преко 1.000 српских насеља, систематско спречавање или отежавање повратка прогнаних Срба, злочие почињене над српским повратницима?

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта