Поводом обиљежавања 17. годишњице страдања и прогона Срба у војно-полицијској акцији „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава огорчење због чињенице да 17 година послије хрватске акције „Олуја“ и завршетка рата у Хрватској није учињен суштински помак у ријешавању бројних проблема прогнаних Срба са подручја Сјеверне Далмације, Лике, Кордуна и Баније. Нажалост, у мање-више истој ситуацији налазе се и Срби прогнани из хрватских градова, подручја западне Славоније, 13 западнокрајишких општина и осталих дијелова Федерације БиХ. Хрватска и даље не показује спремност да се суочи са својом ратном прошлошћу и прихвати непобитну чињеницу да циљ „Олује“ није био успостава територијаног интегритета.

Очекујемо да ће нова власт у Србији дефинисати остваривање људских права избјеглих и прогнаних Срба као једно од питања које има државни значај. Главни разлог јесте чињеница да се једино рјешавањем проблема оштећених грађана могу даље развијати добросусједски одности и јачати повјерење и међусобнмо поштовање међу народима на подручју бивше Југославије. У том смислу тражимо да државни врх Србије прихвати нашу иницијативу да се покрене суштински дијалог са званичним Загребом и Сарајевом о свеобухватном, правичном и трајном рјешавањ наших имовинских и бројних других проблема.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта