Повoдом одласка предсједника НВО Српски демократски форум и функционера Демократске партије Срба Вељка Џакуле на обиљежавање „Олује“ Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица осуђује одлазак Вељка Џакуле на обиљежавање „Олује“ у Книн јер то представља увреду за све протјеране, погинуле и нестале Србе. Овим чином Вељко Џакула прихвата хрватски став да је „Олуја“ била легитимна и ослободилачка војно-полицијска акција што није тачно. „Олуја“ представља катастрофу са српски народ и завршни чин етничког чишћења Срба у Хрватској. С друге стране поштујемо Републику Хрватску у њеним границма и залажемо се да она заиста постане мултиетничка и цивилизована држава у којој ће Срби имати једнака права као и Хрвати што сада није случај.

Сматрамо да Република Хрватска, умјесто што тражи подобне Србе, треба да се суочи са својом прошлошћу и истином о рату. У питању је био грађански рат који је започео режим Фрање Туђмана нападом на Србе и Југословенску народну армију. Тражимо да Влада Србије покрене суштински дијалог са Владом Хрватске о проналажењу свеобухватног, правичног и трајног рјешења темељних проблема протјераних Срба. То је једини пут који може довести до успоставе трајног мира, стабилности и помирења између два народа. Сваки други пут је осуђен на неуспјех.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта