Поводом одлуке да одустане од одласка у село Жировац ради одавања почасти погинулим и несталим Србима у акцији „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је донијела одлуку да одустане од полагања вијенца погинулим и несталим Србима у акцији “Олуја” у селу Жировац, општина Двор на Уни, у Хрватској. Одлука је донијета из разлога што хрватска власт и представници српских организација у Хрватској нису показали искрену жељу да подрже нашу иницијативу. Сматрамо неприхватљивим покушај хрватске власти да доласком Вељка Џакуле у Книн настоји оправдати “Олују” као легитимну ослободилачку акцију иако је она удружени злочиначки подухват и представља завршни чин етничког чишћења Срба у Хрватској.

Такође, изненађени смо чињеницом да су новинске агенције у Србији објавиле вијест да је Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије организатор одавања почасти избјеглим и погинулим Србима у селу Жировац и то заједно са Мировном коалицијом ратних ветерана из региона. Наведена вијест апослутно није тачна и представља покушај манипулације.

Коалиција удружења избјеглица сматра да новонастале околности могу довести до дискредитације и компромитације наших часних намјера Због тога смо донијели одлуку да полагање вијенца погинулим и несталим Србима у акцији “Олуја” на подручју Хрватске одложимо до даљнег. Овом приликом саопштавамо да нећемо одустати од наведене идеје и да ћемо је, у наступајућем периоду, спровести у дјело.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта