Поводом обиљежавања 18. годишњице страдања и прогона Срба у војно-полицијској акцији „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава огорчење због чињенице да 18. година послије хрватске акције „Олуја“ и завршетка рата у Хрватској није учињен суштински помак у ријешавању бројних проблема прогнаних Срба са подручја Сјеверне Далмације, Лике, Кордуна и Баније. Нажалост, у мање-више истој ситуацији налазе се и Срби прогнани из хрватских градова, подручја Западне Славоније, 13 западнокрајишких општина и осталих дијелова Федерације БиХ. Хрватска није спремна да се суочи са својом ратном прошлошћу и прихвати непобитну чињеницу да је један од циљева операције „Олује“ био и етничко чишћење својих грађана српске националности. Због тога у Хрватској нема стварне политичке воље да се поштују људска и политчка права избјеглих и прогнаних срба и Срба повратника.

Коалиција удружења избјеглица очекује да се до краја године сазове посебна сједница Народне скупштине Републике Србије на којој би се усвојила Резолуција о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана из Хрватске и Босне и Херцеговине. Циљ Резолуције јесте да обавеже Владу Србије да активно ради на рјешавању наших имовинских и бројних проблема Један од кључних предуслова да дође до искреног помирења између српског и хрватског народа јесте заштита и повратак наших имовинских, стеченихи статусних права, успостава истих стандарда у суђењима за ратне злочине и друга кривична дјела из ратног периода и рјешавање питања несталих лица.

Коалиција удружења избјелица позива избјегле и прогнане Србе и све друге грађане да присуствују Парастосу поводом 18. годишњице страдања Срба у хрватској операцији „Олуја“. Парастос ће се служити у цркви Светог Марка у недељу, 04. августа 2013. године с почетком у 11 часова. Након парастоса делегација Коалиције удружења избјеглица ће у Ташмајданском парку положити вијенац на спомен плочу страдалим Србима у ратовима на простору бивше Југославије.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта