Поводом обиљежавања 22. године од страдања и прогона Срба са Равних Котара у хрватској операцији „Масленица“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта је, у својству члана Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, присуствовао парастосu у цркви Светог Марка у Београду поводом обиљежавања 22. године од страдања и прогона Срба са Равних Котара. Дана 22. јануара 1993. године хрватске оружане снаге су напале подручје Равних Котара и неколико превоја на Велебиту. У овом нападу највише су страдала српска села Смоковић, Кашић и Ислам Грчки, као и етнички мјешовита села: Црно, Земуник Горњи, Мурвица, Пољица и Ислам Латински. На српској страни је погинуло 348 војника и цивила, међу којима 35 жена и троје дјеце а протјерано је више од десет хиљада Срба који су расејани широм свијета. Један од злочина десио се на превоју Мали Алан на Велебиту када су хрватске снаге из засједе убиле 22 припадника Војске Републике Српске Крајине.

Обраћајући се на медијима испред цркве Светог Марка у Београду Миодраг Линта је, између осталог, рекао да у Хрватској нема политичке воље да се процесуирају наредбодавци и починиоци бројних злочина над српским цивилима и заробљеницима и да је Хрватска постала држава у којој је правда бачена у прашину и у којој се ратни злочинци славе као хероји. Линта је подсјетио да је Хрватска приликом потписивања Уговора о приступању са Европском унијом новембра 2011. године преузела обавезу да ће побољшати независност и непристрасност правосуђа и да ће казнити ратне злочине. Нажалост, од тога није било ништа што најбоље показује чињеница да у Хрватској током 2013. и 2014. године није покренута ниједна истрага нити подигнута ниједна оптужница за ратне злочине против Срба. Парастос су испратили само медији из Републике Српске (агенција Срна, ТВ Републике Српске и ТВ БН) а ниједан медиј из Србије.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица