Поводом изјаве хрватске посланице у Европском парламенту Руже Томашић да би у Хрватској требало укинути статус националних мањина и да су сви припадници националних мањина политички Хрвати Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује проусташку изјаву хрватске посланице у Европском парламенту Руже Томашић да би у Хрватској требало укинути статус националних мањина и да су су сви припадници националних мањина политички Хрвати. У том случају, како каже Ружа Томашић, припадници националних мањина не би гласали по упутству некога из Србије или неке друге стране државе и не би имали проблема при запошљавању јер би се тобоже поштовала стручност а не национална припадност. Јасно је као дан да Ружа Томашић, својим јавним дјеловањем, хоће што прије да се оствари стратешки циљ њених политичких узора Анте Павелића и Фрање Туђмана а то је стварање етнички чисте Хрватске без Срба.

Коалиција удружења избјеглица позива Ружу Томашић нека јавно поручи Хрватима у Босни и Херцеговини да су политички Босанци а Хрватима у Србији да су политички Срби и да више не гласају по упутству одређених политичких кругова из Загреба на предсједничким и парламентарним изборима у Хрватској Такође, позивамо Ружу Томашић да јавно осуди залагање херцеговачких Хрвата за стварање трећег ентитета и БиХ, као и одлуку предсједника Демократског савеза Хрвата у Војводини Петра Кунтића да 18. децембра прошле године у сједишту странке прими тадашњег предсједничког кандидата Хрватске демократске заједнице, а сада нову хрватску предсједницу, Колинду Грабар Китаровић. Том приликом Петар Кунтић је позвао све Хрвате у Војводини да гласају за Колинду Грабар Китаровић и изјавио да су увидјели да ХДЗ најбоље разумије проблеме Хрвата у Војводини и да због тога подржавају њихове кандидате.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта