Поводом одлуке загребачког државног тужилаштва да подигне двије оптужнице против бивших припадника хрватске полиције Жељка Сачића и Фрање Дрље због ратног злочина почињених након хрватске акције „Олуја“ на територији Крајине Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује да је одлука загребачког државног тужилаштва да подигне двије оптужнице против бивших припадника хрватске полиције Жељка Сачића и Фрање Дрље због ратног злочина почињених након хрватске акције „Олуја“ на територији Крајине донијета под притиском спољних фактора а не због јачања свијести у Хрватској о неопходности кажњавања одговорних за ратне злочине. Наиме, Хрватска се потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом новембра 2011. године обавезала да ће, између осталог, процесуирати кривце за ратне злочине. Нажалост, од тога није било готово ништа у претходне три године. То потврђује и податак Државног тужилаштва Хрватске да су на дан 31. децембара 2013. године осуђена 44 припадника Хрватске војске или полиције или свега 7,2 посто од укупно 608 осуђених лица од којих су велика већина Срби.

Коалиција удружеља избјеглица сматра да низ чињеница потврђује да су у хрватском правосуђу и даље на снази двоструки стандарди. Суђења за ратне злочине у Хрватској против припадника Хрватске војске и полиције претварају се у тражење олакшавајући околности а не утврђивање истине тј. шта се заиста десило. Због тога већина осуђених Хрвата за злочине над Србима добија минималне казне јер судије узимају у обзир њихово учешће у тзв. Домовинском рату, награде за учешће у рату, породичне, имовинске и здравстене прилике и др. С друге стране, хрватско правосуђе, када су у питању Срби, изриче максималне или велике казне за ратне злочине. Апелујемо на високу представницу Европске уније за спољну политику и безбедност Федерику Могерини да јасно стави до знања Хрватској да треба у шко краћем року да испуни своје међународне обавезе тј. да обезбеди ефикасан систем кажњавања наредбодаваца и починилаца ратних злочина без обзира за националну припадност.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта