Поводом скандалозне одлуке жупанијског суда у Загребу да повуче потјерницу за Бранимиром Главашем који је недавно пуштен на слободу из мостарског затвора Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да одлука жупанијског суда у Загребу да повуче потјерницу за Бранимиром Главашем који је недавно пуштен на слободу из мостарског затвора представља наставак ругања са српским жртвама у Хрватској. Подсјећамо да је тај исти суд десетак дана раније расписао потјерницу за Бранимиром Главашем након скандалозне одлуке Уставног суда Хрватске да укине правоснажну пресуду због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. и 1992. године. Страшна је спознаја да је хрватско правосуђе пустило на слободу једног окорелог ратног злочинца и тиме послало јасну преосталим Србима у Хрватској шта им се може поново десити у будућности. Ово је још један у низу доказа да је Хрватска једина чланица Европске уније која штити своје ратне злочинце.

Коалиција удружења избјеглица апелује да Европску унију, ОСЦЕ и Савјет Европе да изврше притисак на Хрватску да коначно почне да осуђује и своје злочинце на казне које су примјерене тежини злочина а када их осуди да престане тражити начин за њихово брзо ослобођење. Посебан проблем јесте чињеница да хрватско друштво на Хрвате који су учинили стравичне злочине према Србима гледа као на хероје а не злочинце. Сада се све више показује да је Европска унија направила велику грешку када је одлучила да Хрватској прогледа кроз прсте и прими је у своје чланство 1. јула 2013. године. Хрватска већ двије и по године од пријема у чланство не испуњава преузете обавезе из Уговора о приступању везано, између осталог, за побољшање независности и непристрасности правосуђа и кажњавање ратних злочина. На тај све више злоупотребљава велико повјерење које јенезаслужено добила од Европске уније током приступних преговора.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта