Поводом одлуке свих 11 хрватских посланика у Европском парламенту да поднесу бројне амандмане на извјештај о напретку Србије и затраже оштрији став Европске уније према Београду Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Kоалиција удружења избјеглица сматра да одлука свих 11 хрватских посланика у Европском парламенту да поднесу бројне амандмане на нацрт извјештаја о напретку Србије и затраже оштрији став Европе према Београду не представља никакво изненађење. Било је одавно јасно као дан да ће Хрватска чим постане пуноправни чан Европске уније почети водити политику условљавања према Србији с циљем да је присили да одустане од захтјева за враћање отетих имовинских, стечених и бројних других права протјераним Србима и српским повратницима, побољшање положаја Срба у Хрватској, враћање имовине српским предузећима у Хрватској, процесуирање бројних злочина над Србима, обиљежавање мјеста страдања Срба у Хрватској и ексхумацију посмртних остатака Срба са познатих гробних мјеста. Сада се може видјети у потпуности да је политика лажног помирења, коју је Србија водила према Хрватској од 2001. до 2012. године, била погрешна и супротна српским националним интересима.

Коалиција удружења избјеглица сматра да Србија не треба да прихвати ниједну уцјену која долази са хрватске стране, у овом случају хрватских посланка у Европском парламенту, јер се ради о држави која штити ратне злочинце и масовно крши људска права протјераних Срба и преосталих Срба у Хрватској, Поред тога, Хрватска је држава која не ипсуњава своје обавезе које је преузела потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом новембра 2011. године а тичу се јачања независног и непристрасног правосуђа, кажњавања ратних злочина, спровођења Уставног закона о правима националних мањина и развоја повратничких средина. Важно је истаћи да све државе, укључујући Србију, које су приступиле женевским конвенцијама имају обавезу да предузимају законодавне мјере да би се казнила лица за тешке повреде Конвенција. То значи да се ратним злочинцима мора судити у свако доба и на сваком мјесту а државе су обавезне за спровођење ове обавезе. Због тога Србија има обавезу да хапси и суди хрватске злочинце за убиства Срба, а која су се десила у Хрватској. Нажалост, у претходном периоду Србија није довољно учинила на том плану.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта