Поводом изјаве министарке спољних послова Весне Пусић да ће Хрватска инсистирати да Србија испуни све критеријуме на путу до Европске уније Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује неморалном изјаву министарке спољних послова Весне Пусић да ће Хрватска инсистирати да Србија испуни све критеријуме на путу до Европске уније. Поставља се питање које је то захтјевне критеријуме, како каже Весна Пусић, испунила Хрватска из Поглавља 23 „Правосуђе и људска права“ а који се тичу рјешавања имовинских проблема протјераних Срба и српских повратника, питања несталих и кажњавања ратних зличинаца хрватске националности? Одговор је веома једноставан тј. скоро никакве јер је Европска унија драстично смањила критеријуме Хрватској за затварање поменутог поглавља. средином 2011. године.

Коалиција удружења избјеглица сматра да одбијање Весне Пусић да се огради од антисрпског дјеловања хрватских посланика у Европском парламенту представља још један знак да ће Хрватска учинити све да блокира Србију на њеном путу к Европској унији. Жалосно је да лекције Србији о потреби исупуњавања критеријума у области људских права и правосуђа покушава да дијели држава у којој се ратни злочинци хрватске националности славе као хероји, масовно крше људска права Срба, некажњено рехабилитује усташтво и негирају или умањују жртве геноцида из Другог свјетксог рата.

Коалиција удружења избјеглица пита Весну Пусић због чега више од три мјесеца упорно одбија да јавно осуди срамну и проусташку одлуку Општинског вијећа Глине од 21.октобра 2014. године којом је забрањено служење парастоса и одавање поште на мјесту православне цркве у Глини, у којој су усташе 1941. године звјерски убиле више од 1.500 Срба? Тражимо да Весна Пусић јавно покрене иницијативу да хрватска Влада распусти општинско вијеће Глине јер се наведеном одлуком вређају преостали Срби у Хрватској, стотине хиљада прогнаних Срба и грађани Србије. Такође, тражимо да Весна Пусић јавно подржи иницијативу да се врати име Спомен-дом који је саграђен 1967. године на мјесту срушене православне цркве и великог злочина. Хрватске власти су послије протјеривања Срба у операицји „Олуја“ Спомен дом преименовале у Хрватски дом и и тиме послале поруку да одобравају поменути велики злочин над преко 1.500 Срба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта