Поводом чињенице да је осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш дочекан овацијама на осијечком тргу од стране неколико хиљада његових обожаватеља Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица позива нову предсједницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић, хрватског премијера Зорана Милановића и министарку спољних послова Весну Пусић да коначно јавно осуде одлуку Уставног суда Хрватске о укидању правоснажне пресуде ратном злочинцу Бранимиру Главашу и одлуку загребачког жупанијског суда да пусти Главаша на слободу. Такође, позивамо наведене хрватске званичнике да јавно осуде јучерашње постављање транспарента на улазу у Осијек на коме је писало „Бранимир Главаш херој“, организовање концерта добродошлице осуђеном ратном злочинцу Бранимиру Главашу на осијечком тргу гдје се окупило више хиљада његових обожаватеља, као и Главашев говор мржње и његово залагање за Велику Хрватску у историјским границама.

Коалиција удружења избјеглица сматра да низ чињеница показује да је Хрватска држава која не само да штити него и велича ратне злочинце сматрајући их херојима. Због тога апелујемо на Европску комисију да јавно упозори Хрватску да мора испоштовати обавезе из Уговора о приступању, који је потписан новембра 2011. године, а односе се на јачање независног и непристрасног правосуђа, кажњавање ратних злочинаца и побољшање положаја националних мањина, прије свега српске националне заједнице. У случају да Хрватска буде и даље опструисала спровођење наведених обавеза Европска комисија треба да уведе санкције Хрватској. У супротном Хрватска ће постати све више примјер екстремним покретима широм Европе да је могуће не само некажњено протјерати једну националну заједницу чињењем ратних злочина већ и ратне злочинце славити као националне хероје.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта