Поводом одлуке Међународног суда правде у Хагу да у цијелости одбаци тужбу Хрватске и противтужбу Србије за геноцид Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава незадовољство одлуком Међународног суда правде у Хагу да одбаци српску противтужбу за геноцид против Хрватске. Сматрамо да је наш правни тим чињенично доказао да је акција „Олуја“ била злочиначка акција чији је циљ био не само протјеривање, већ и уништење крајишких Срба. Масовни злочини који су се десили не само током и послије акције „Олуја“, већ и током и послије осталих хрватских акција и у хрватским градовима, били су дио јединиственог плана хрватског руководства да се Срби униште као народ.

Коалиција удружења избјелгица сматра да је добро што је Међународни суд правде одбацио у цијелости хрватску тужбу против Србије за геноцид и да је утврдио да је хрватска страна извршила етничко чишћење крајишких Срба и починила масовне злочине над Србима. Такође, сматрамо да је коначно дошло вријеме да Хрватска ексхумира посмртне остатке Срба са познатих гробних мјеста и заједно у сарадњи са српском страном ријеши питање несталих са непознатих локација, процесуира ратне злочине над Србима, врати одузета имовинска и бројна друга права протјернаим Србима, поштује национална и културна права преосталих Срба у Хрватској и санкционише говор мржње и покушаје да се умање или негирају злочини геноцида у Независној држави Хрватској.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта