Поводом обиљежавања Дана сјећања на страдање Срба, Јевреја и других у комплексу концетрационог логора Госпић 1941. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Делегација избјегличких удружења предвођена Милојком Будимиром и Миодрагом Линтом присуствовала је парастосу Јадовничким жртвама и обиљежавању Дана сјећања на Јадовно 1941. Парастос је одржан поред Шаранове јаме, једне од 33 регистроване бездане јаме Велебита и велебитског подгорја. Крашке јаме су један дио некадашњег ликвидационог центра, комлекса усташких логора чији је центар био у Госпићу. Према резултатима истраживања др. Ђуре Затезала, на подручју комплекса усташких логора Госпић у само 132 дана побијено је не мање од 40.123 жртве, од чега 38.010 Срба, 1.988 Јевреја, 88 Хрватска, 9 Муслимана, 2 Мађара, 2 Чеха, 1 Рус, 1 Ром и 1 Црногорац.

У Републици Хрватској је и даље на дјелу политика прикривања и заташкавања злочина, не само из Другог светског рата, него из грађанског рата који се десио 90-тих година. Република Хрватска не чини довољно да се утврди тачан број жртава усташког злочина и да се обележе мјеста њиховог страдања. На многим мјестима масовног злочина жртве злочина су неексхумиране, неидетификовене и несахрањене. На читавом подручју некадашњег комплекса усташких логора Госпић 1941. осим Спомен плоче код Шаранове јаме, обновљене прошле године и дјеломично обновљеног споменика ове године, нема никаквог споменика да се ту љета 1941. године догодио стравичан злочин. Тражимо од Владе Хрватске достојан и законом предвиђен однос према мјестима злочина и жртвама злочина. Све док Хрватска не буде водила политику сјећања и поштовања жртава не може се говорити о међусобном повјерењу, пријатељству и помирењу.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта