Поводом обиљежавања страдања Срба у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Делегација Коалиције удружења избјеглица ће 08. августа 2012. године (сриједа) одати почаст погинулим и несталим Србима у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ у селу Жировац, општина Двор, у Хрватској.. Том приликом наша делегација ће положити вијенац у поменутом селу код школе у 12 часова. У претходном периоду Република Хрватска није показала спремност да утврди тачан број српских жртава и ода почаст српским жртвама путем процесуирања свих одговорних за ратне злочине и подизањем спомен обиљежја.

Коалиција удрузења избјеглица упутила је писмо највишим државним функционерима Републике Хрватске (предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић, предсједник Владе Републике Хрватске Зоран Милановић и предсједник Хрватског сабора Борис Шпрем) с молбом да подрже нашу иницијативу и пошаљу своје изасланике који би, у њихово име, положили вијенац погинулим и несталим Србима у акцији „Олуја“. Наведени чин би потврда изјава господина Јосиповића да жали све жртве и осуђује сваки злочин, као и важан симболички гест у правцу помирења српског и хрватског народа.

Коалиција удружења избјеглица упутила је писмо и амбасадору Републике Србије у Републици Хрватској Станимиру Вукићевићу, затим представницима српских институција у Хрватској (предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, предсједник Заједнице Срба у Хрватској Светозар Ливада, предсједник СКД „Просвјета“ Чедомир Вишњић и предсједник Српског демократског форума Вељко Џакула), као и начелнику општине Двор Николи Арбутини с молбом да подрже нашу иницијативу и лично положе вијенац погинулим и несталим Србима у акцији „Олуја“.

У писмима смо, такође, замолили предсједника Републике Хрватске, предсједника Владе Републике Хрватске и предсједника Хрватског сабора, као и представнике српских инситуција, да подрже наше захтјеве: да се утврди тачан број српских жртва у рату 1991.-1995. године; да се максимално убрза процес ексхумације и идентификације посмртних остатака жртава без обзира на њихову националну и вјерску припадност; да се успоставе исти стандарди у суђењима за ратне злочине и пронађу и процесуирају сви починиоци ратних злочина; да се успостави систем правичног обештећења члановима породица цивилних жртава српске националности; да се изгради спомен-обиљежје избјеглим и прогнаним Србима у акцији „Олуја“ 1995. године и да Влада Хрватске формира комисију за обиљежавање мјеста страдања жртава рата без обзира на њихову националну и вјерску припадност;

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта