Поводом састанка Генералног секретара Бан Ки-муна са хрватским предсједником Ивом Јосиповићем Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица не слаже се са изјавом Генералног секретара УН Бан Ки-муна да је допринос Хрватске мировној политици и стабилности значајан и за читав регион и за свијет. Један од кључних предуслова, по нашем мишљењу, да нека држава доприноси унапређењу трајног мира и стабилности јесте досљедно поштовање људских права свих својих грађана У Хрватској се масовно и систематски крше људска права како српских повратника тако и избјеглих и прогнаних Срба. Темељни проблем Хрватске јесте дискриминација Срба у законодавству и понашању државних органа која траје пуних 17 година, од заврштетка рата.

Коалиција удружења избјеглица сматра да УН и међународна заједница нису испунили оно што су од њих очекивали становници зона под заштитом Уједиљених нација на подручју западне Славоније, сјеверне Далмације, Лике, Кордуна и Баније гдје су хрватске снаге 1995. године извршиле етничко чишћење над српским становништвом. Такође, УН и међународна заједница нису спречиле етничко чишћење српског становнишва у западно крајишким општинама уочи хрватске операције „Олуја“.

Коалиција удружења избјеглица апелује на господина Бан Ки-муна да позове све земље региона, као и власти самопроглашене државе Косово, да у праски, а не само декларативно, поштују људска права избјеглих, прогнаних и расељених лица и националних мањина. У супротном није реално очекивати да ће међу народима доћи до успоставе повјерења и помирења као предуслова јачања мира и стабилности. У том смислу, такође, апелујемо на господина Бан Ки-муна да подржи нашу иницјативу да Уједињене нације формирају стручну Радну групу која би урадила Извјештај о стварном стању људских права у региону западног Балкана и, у сарадњи са Савјетом за људска права УН, дала препоруке шта свака држава појединачно мора да учини у области заштите људских права поменутих рањивих група.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта