Поводом одржане своје програмско-изборне скупштине Скупштине Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица одржала је данас, у сали Градске општине Земун, своју програмско-изборну скупштину. Од укпуно 72 удружења која су потписала Изјаву о приступању Коалицији удружења избјеглица било је пристутно 112 делегата из 65 чланица. Представници преосталих 7 чланица, из објективних разлога, нису били у могућности да пошаљу своје делегате на скупштину.

Делагати скупштине Коалиције удружења избјеглица усвојили су, између осталог, Писмо намјера за Предсједника Републике, будућег Предсједника Владе и будућег Предсједника Народне скупштине којим тражимо да подрже наше темељне захтјеве: Петицију избјеглих и прогнаних Срба; усвајање Резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана из бивших југословенских република у Народној скупштини; брже и ефикасније рјешавање проблема избјеглих, прогнаних и расељених лица у процесу интеграције и оснивање Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима при Влади Србије.

Делегати скупштине Коалиције удружења избјеглица су усвојили и приједлог Резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана из бивших југословенских република који ће бити упућен свим шефовима посланичких група с молбом да подрже сазивање ванредне сједнице Скупштине Србије и усвајање наведеног документа. Циљ Резолуције јесте да обавеже Владу Србије да отвори суштински дијалог са Загребом и Сарајевом о рјешавању наших бројих имовинских и других проблема на темељу Анекса Г Бечког спроазума о сукцесији у коме се јасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године.

Делегати скупштине Коалиције избјеглица усвојили су Закључак о стварању јединствене кровне организације којом се позивају преостала удружења изван наше Коалиције да прихвате нашу пружену руку да отворимо дијалог о даљем процесу обједињавања удружења која су основала избјегла и прогнана лица и грађани који су родом и поријеклом из бивших југословенских република. Делегати су за предсједника Коалиције удружења избјеглица, поново, изабрали Миодрага Линту.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица