Поводом одржаног парастоса Јадовничким жртвама код Шаранове јаме Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава жаљење због чињенице да су организатори комеморативног скупа на Јадовном, Српско народно вијеће из Загреба и удружење грађана Јадовно 1941 из Бања Луке, онемогућили нашој шесточланој делегацији на челу са предсједником Миодрагом Линтом да положи вијенац Јадовиначким жртвама код Шаранове јаме. Такође, изражавамо жаљење због чињенице да су организатори комеморативног скупа неистинито информисали присутне грађане и медије да је из Србије дошла само делегација Асоцијације избјегличких удружења која окупља мањину избјегличких удружења, али не и делегација Коалиције удружења избјеглица.

Коалиција удружења избјеглица жели да упозна јавност да је предсједник удружења грађана Јадовно 1941. Душан Басташић, само 8 дана прије одржавања комеморативног скупа Јадовиначким жртвама, јавно предложио да вијенац код Шаранове јаме заједнички положе делегација Коалиције удружења избјеглица на челу са Миодрагом Линтом и Асоцијација избјегличких удружења на челу са Милојком Будимиром. Постављамо питање ко је, у међувремену, донио одлуку да се игнорише делегација Коалиције удружења избјеглица на Јадовном и на тај начин политизује Дан сјећања на Јадовно 1941?

Без обзира на наведeни недемократски чин организатора, делегација Коалиције удружења избјеглица је, заједно са представницима Српске православне цркве и осталим присутним, после одржаног комеморативног скупа ишла преко 7 километара дугом „Мученичком стазом Јадовничком“ на споменичко место концентрационог логора Јадовно гдје и данас леже неексхумирана тијела 1500 мученика. У читавом комплексу концентрационог логора Госпић-Јадовно-Паг у 132 дана убијено је 42.000 Срба, Јевреја и других.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта