Поводом оцјене предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца да је по уласку Хрватске у Европску унију погоршан положај српске заједнице и нарастао десни екстремизам Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица са жалошћу констатује да је у потпуности тачна оцјена предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца да је по уласку Хрватске у Европску унију погоршан положај српске заједнице и да је нарастао десни екстремизам. Велику одговорност за погоршан положај српске заједнице сносе и бивши режим Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској јер су се активно залагали да Европска унија затвори преговоре са званичним Загребом о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ јуна 2011. године без рјешавања бројних проблема прогнаних Срба и повратника.

Коалиција удружења избјеглица подсјећа јавност да су бивши режим Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској на челу с Милорадом Пуповцем одбили почетком 2011. године да подрже Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске у којој је наведено 12 кључних проблема и коју је потписало преко 70.000 оштећених грађана. Избјегличка удружења су тада заузела јасан став да Хрватска апсолутно не заслужује да затвори преговоре о Поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ све док се не пронађе правично и трајно рјешење имовинских и бројних других проблема српских повратника и прогнаних Срба. Бивши режим Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској су погрешно и наивно сматрали да ће Хрватска након уласка у Европску унију постати велики савезник Србије и да ће одмах рјешити проблеме својих грађана српске националности. Данашње политичке прилике у Хрватској јасно показују да је политика лажног помирења била погрешна и вођења преко леђа српске заједнице у Хрватској и прогнаних Срба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта