Поводом одлуке хрватске полиције да председнику Коалиције удружења избјеглица забрани улазак у Хрватску Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Хрватска полиција ми је након јучерашњег трочасовног задржавања на граничном прелазу Товарник-Шид, између 17 и 20 часова, издала потврду о одбијању уласка у Републику Хрватску са образложењем да представљам опасност за јавни поредак, националну сигурност и јавно здравље Републике Хрватске. Потврду је потписао и оверио печатом надлежни полицијски службеник у полицијској станици Товарник. Посебан скандал представља чињеница да поред српског посједујем у хрватско држављанство.

Наведени чин хрватске полиције представља антиевропско понашање хрватских институција којим се крши моје људско право на слободу кретања и показује да Хрватска није испунила европске стандарде из Поглаваља 23 „Правосуђе и људска права“ за који су преговори затворени 30. јуна ове године. Такође, наведени чин хрватске полиције је супротан јавно исказаном оределењу Републике Хрватске за јачање регионалне сарадње и добросуседских односа.

Коалиција удружења избјеглица тражи од хрватског министра полиције Томислава Карамарка на јавности објасни разлоге због којих ја представљам опасност за јавни поредак, националну сигурност и јавно здравље Републике Хрватске? Тражимо да Влада Републике Хрватске осуди чин свог министарства унутрашњих послова којим се крше моја људска право. Такође, тражимо да Министарство спољних послова Републике Србије упути протесну ноту Министаству вањских послова Хрватске због одлуке хрватске полиције да ми забрани улазак у Републику Хрватску.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта