Поводом одлуке Хрватског сабора за изгласа закон о ништавности појединих правних аката ЈНА, СФРЈ и Србије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да данашња одлука хрватског Сабора је у супротности са међународним правом и представља кршење обавеза које је Хрватска преузела у Поглављу 23 „Правосуђе и људска права“. Хрватска се, приликом закључења приступних преговора са Европском унијом 30. јуна 2011. године, обавезала да ће током двогодишњег процеса мониторига наставити радити на успостави независног, непристрасног, професионалног и одговорног правосуђа, процесуирању ратних злочина, заштити људских и мањинских права и др. Тражимо да Европска унија јасно стави до знања званичном Загребу да неће потписати Уговором о приступању са Хрватском 19. децембра ове године ако Хрватска, између осталог, не укине наведени закон.

Закон о ништавности правних аката ЈНА, СФРЈ и Србије, такође, представља кршење споразума које су Србија и Хрватска постигле у области правосуђа и афирмише идеју незажњивости грађана хрватске националности који су наредили или починили злочине над Србима. Хрватска шаље поруку да није спремна да се суочи са властитом прошлошћу и нечасном страном своје новије историје. Тражимо да Влада Србије апелује на Европску унију и релевантне међународне организације да јасно ставе до знања Хрватској да одбијање сарадње у области правосуђа представља неевропско понашање супротно принципима правде и европских стандарда.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта