Поводом одлуке Општинског државног тужилаштва у Сиску да подигне оптужни приједлог против шесторо Срба из села Подгорје у општини Гвозд, Република Хрватска, и предложи да се пред општинским судом у Глини одржи главна расправа Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра апсурдном и пристрасном одлуку Општинског државног тужилаштва у Сиску да подигне оптужни приједлог против шесторо Срба из села Подргорје у Хрватској и предложи општинском суду у Глини да се након одржане главне расправе окривљеним пунољетним лицима (Владо Врга, Синиша Дамјановић, Сека Врга и Жарко Лапчевић) изрекне казна затвора у трајању од шест мјесеци – свакоме.

Општинско државно тужилаштво у Сиску је, на основу кривичне пријаве полиције, оптужило четворо Срба да су пјевали антихрватске пјесме, вређали и застрашивали једну хрватску породицу на националној основи и претили с циљем да је протјерају из Подгорја. Тиме су, наводно, на темељу разлике у националности прекршили темељна људска права хрватске породице и починили кривично дјело кажњиво по члану 174. став 1 Кривичног закона Хрватске. Малољетни Миодраг Врга и Бојан Вулетић окривљени су за кривично дјело насилничког понашања и против њих је, такође, покренут поступак. Наведених поступака и пресуда уопште нема на хрватским судовима а сличних и тежих случајева има много.

У Хрватској се инциденти који су, на националној и вјерској основи, усмјерени против Срба дешавају свакодневно. Постављамо питање шта ради хрватска полиција и правосуђе када се мокри по спомен костурницама жртава усташког злочина (Вељун, Слуњ); када се пјевају пјесме којима се велича Павелић и његови сарадници; када се на спортским и културним догађајима узвикују усташке пароле (За дом спремни и др.); када су хрватски градови пуни усташких симбола и парола којима се величају усташки руководиоци; када поједине улице хрватских села и градова још увијек носе нaзиве ратних злочинаца из прошлог и овог рата; када се негирају или умањују злочини против Срба iz Другог светског рата и грађанског рата. Доктор Мујкановић из Дома здравља Оточац је неколико пута одбио да лијечи Србе називајући их четницима. Међутим, хрватска полиција није поднијела кривичну пријаву због ширења говора мржње.

Наведени примјер шесторо Срба из села Подгорје јасно показује да хрватска полиција и тужилаштво својим дискриминаторским односом према Србима нарушавају међунационалне односе, продубљују неповјерење и шире поруку да Срби нису пожељни у Хрватској.

Главна расправа ће се одржати 25. октобра 2011. године (уторак) са почетком у 10.30 часова у општинском суду у Глини, Трг Јосипа Бана Јелачића 5, соба бр. 12. Позивамо штампане и електронске медије да испрате главну расправу.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта