Поводом одлуке одборника загребачке Градске скупштине да прогласе генерала Анту Готовину почасним грађанином Загреба Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица оцјењује срамном одлуку одборника загребачке Градске скупштине да прогласе генерала Анту Готовину почасним грађанином Загреба. Овом одлуком су представници грађана Загреба изразили захвалност генералу Готовини јер је имао значајну улогу у остварењу злочиначког пројекта Фрање Туђмана чија је суштина била протјеривање Срба и стварање етнички чисте хрватске државе. Хрватска војска се посебно истакла у звјерском убијању српских заробљеника и цивила, пљачкању српске имовине, паљењу и рушењу српских кућа, привредних и помоћних објеката током и послије хрватских војних акција али и у низу хрватских градова 1991. и 1992. године.

Коалиција удружења избјеглица сматра да бројне чињенице показују да хрватска акција „Олуја“ није била никаква величанствена војна побједа Хрвата над Србима већ један обичан мит. Хрватски генерали и политичари добро знају да су главну улогу у њезиној припреми и логистици имали моћни хрватски покровитељи и савезници. Хрватска војска је имала авио снимке и детаљне податке о свим положајима и наоружању крајишких Срба а авиони НАТО су на почетку акције „Олуја“ бомбардовали положаје Срба и уништили радарски центар код Книна. Такође, посебно је важно нагласити да је Хрватска очигледно знала да Србија неће војно помоћи крајишким Србима.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта