Поводом одлуке Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије да одустане од кривичног гоњења Тихомира Пурде, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Представници 100 избјегличких удружења и завичајних клубова поштују одлуку Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије да одустане од кривичног гоњења Тихомира Пурде, хрватског држављанина осумњниченог за ратни злочин против рањеника и болесника у Вуковару 1991. године, услед недостатка доказа. Поздрављамо дио изјаве г-дина Бруне Векарића, потпарола тужилаштва, да је поступак против Пурде вођен у складу са правним стандардима процесуирања кривичних дјела ратних злочина. Међитим, сматрамо да је Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије требало да спроведе озбиљну истрагу у случају Пурда прије активирања потјернице против њега с циљем да се избјегне медијски спектакл у претходна два месеца.

Представници избјегличких удружења и завичајних клубова очекују од Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије да траже од Државног одвјетништва Републике Хрватске да поступке против Срба, такође, воде у складу са правним стандардима процесуирања кривичних дјела ратних злочина. Нажалост, у претходних 20 година хрватско правосуђе је, у великом броју случајева, водило поступке против Срба на етничкој основи. Међународна организација за заштиту људских права „Амнести Интернешенел“ (АИ) тражи да Европска унија изврши притисак на Републику Хрватску да исправи недостатке у процесуирању ратних злочина.

У циљу рјешавања јачања повјерења и помирења између два народа предлажемо да се проблем ратних злочина у наредном периоду рјешава на слиједећи начин: Република Србија треба да предложи Републици Хрватској да достави све предмете Срба који су осумњичени, оптужени и осуђени за ратне злочине над Хрватима српском правосуђу. Хрватска страна би доставила документацију за сваки предмет и пратила поступке који би се водили у Београду. Такође, Република Србија би доставила хрватском правосуђу све предмете Хрвата који су осумњичени, оптужени и осуђени за ратне злочине над Србима. Српска страна би доставила документацију за сваки предмет и пратила поступке који би се водили у Загребу.

У случају, када се утврди у поступку, да нема валидних доказа осумњичени, оптужени и осуђени Срби би одлуком надлежних државних органа Републике Србије били ослобођени а затим скинути са међународних или националних потјерница и била би им гарантована пуна правну сигурност и слобода кретања. Исти принцип би важио и за хрватску страну.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта