Поводом одлуке Већа за ратне злочине Вишег суда у Београду да подигне оптужнице за злочине и геноцид над Србима на подручју Вуковара Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поздрављамо одлуку Већа за ратне злочине у Београду да покрену питање ратних злочина над Србима на подручју Вуковара. Тражимо да се процесуирањем оптужених Шекса, Главаша, Векића и Мерчепа и других утврди пуна истина о догађајима у Вуковару и околини током 1990. и прољећа и љета 1991. године, односно судбина несталих вуковарских Срба и минирање српских кућа, продавница и кафића.

Нестале вуковарске Србе престретале су униформисане или групе у цивилу заустављајући их на улици, ипред властитих кућа и станова а некад у пола ноћи излачећи их из постеља и одводећи их у непознатом правцу. Дио њих је одвођен у зграду Секретаријата народне одбране а након испитивања многи су нестали или су завршили у Дунаву. Процјењује се да је убијено преко 150 вуковарских Срба. Тражимо да сви одговорни буду суђени и кажњени за наведени злочин.

Суђење због злочина над вуковарским Србима ће бити једна од прилика да видимо да ли је хрватска јавност спремна да се суочи са злочинима који су почињени над Србима и да ли је хрватско правосуђе независно, одговорно и професионално? О суђењима за злочине над Србима у „Олуји“, „Бљеску“ и бројним другим да и не говоримо. У случају негативног одговора очекујемо да Европска унија стави јасно до звања званичном Загребу да Хрватска не може постати члан Европске уније, између осталог, док не процесуира одговорне за ратни злочин над грађанима српске националности.