Поводом изјаве Предсједника Хрватске Иве Јосиповића да су у Хагу завршили погрешни људи Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Изјава Предсједника Хрватске Иве Јосиповића да су у Хагу завршили погрешни људи и да се Хашки трубунал није показао довољно стручан доводи у питање неправоснажну пресуду генералима Готовини и Маркачу и тиме и рад Хашког трибунала. На приступној конференцији 30. јуна ове године Европска унија је закључила преговоре са Хрватском али јој је стављено до знања да за вријеме двогодишњег мониторинга треба наставити реформе и испуњавати своје обавезе. Једна од тих обавеза јесте и наставак пуне сарадње са Хашким трибуналом.

Истовремено, други дио изјаве господина Јоспипвоћа да је Хрватска водила праведан и обрамбени рат сугерише да су Срби у Хрватској агресори што апсолутно није тачно. У Хрватској се водио грађански рат који је изазала хрватска власт на челу са Фрањом Туђманом. Суштински циљ хрватске власти није била независност него коначно решење српског питања тј. свођење Срба са 15% на 3-4% укупног становништва Хрватске путем етничког чишћења. Да би наведени циљ био остварен хрватска власт се оредијелила за ратну опцију а не за мирно рјешење југословенске кризе путем дијалога и уз пуно уважавање националних и људских права Срба у Хрватској.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта