Поводом 20 годишњице убиства 13 припадника ЈНА на Коранском мосту, који се десио 21. септембра 1991. године, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Ни 20 година након убиства 13 резервиста ЈНА на Коранском мосту у Карловцу, које су починили припадници МУП-а и Збора народне гарде Хрватске, још нису осуђени они који су починили овај злочин. До сада је била осуђена само једна само једна особа за овај злочин – Михајло Храстов. Међутим, Уставни суд Хрватске је децембра 2010. године укинуо пресуду Врховног суда из процедуралних разлога, односно због тобоже повреде уставног права на правично суђење. Претходно, Врховни суд је маја 2009. године Храстова прогласио кривим осудивши га на казну затвора од 8 година, иако је за ово дело прописан минимум 10 година, да би новембра 2009. године смањио казну на 7 година. Иначе, Врховни суд је преузео предмет Храстов због чињенице да је жупанијски суд у Карловцу три пута оптуженог ослобађао оптужбе.

Случај Храстов, као и бројни други случајеви у којима су жртве Срби, представља понижење жртава и њихових породица и сведочи да у Хрватској и даље владају двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине. Једни су далеко строжи када се суди Србима а други су далеко блажи када се суди припадницима хрватских оружаних снага. Случај Храстов само је један од низа примера који показује да у Хрватској и даље функционише етнички мотивисано правосуђе.
Апелујемо на Европску унију да јасно стави до знања хрватској Влади да Хрватска не може постати члан Европске уније ако не испуни европске стандарде у низу подручја у оквиру Поглавља 23 а који су дефинисани приликом закључивања приступних преговора. Хрватска треба, између осталог, да успостави независно, непристрасно и професионално правосуђе, унапреди ефикасност судства; успостави исте критеријуме у суђењима за ратне злочине и настави пуну сарадњу са Хашким трибуналом. Тражимо да Министарство правде Србије и Специјално тужилаштво за ратне злочине инсистирају код надлежних органа у Хрватској да се ратни злочини над Србима процесуирају у складу са начелима правде и поштовања жртава и њихових породица.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта