Поводом скрнављења православне цркве Светог вазнесења Господњег у селу Трпињја у источној Славонији од стране групе Хрвата, која прати учеснике маратона хрватских бранитеља, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Инцидент у селу Трпиња и бројни други са антисрпском позадином имају за циљ да јасно ставе до знања Србима да нису пожељни у Хрватској. Хрватска полиција има двоструке стандарде када су у питању међунационални инциденти. Оне које почине Хрвати толеришу се и прећутно одобравају а они у којима учествују и Срби хрватска полиција, у својим извјештајима, описује као четничке, мрзитељске према Хрватима и свем хрватском и непријатељске према хрватској држави и сл. и на тај начин подстиче међунационалну напетост и мржњу.

Темељни проблем који имају Срби у Хрватској је дискриминација у законодавству и поступању државних органа. Апелујемо на Европску унију да јасно стави до знања Влади Хрватске како Хрватска не може постати члан Европске уније ако, између осталог, не изврши суштинску реформу полиције и правосуђа у смислу једнаког третирања грађана без обзира на националну, вјерску или другу припадност. Истовремено, сматрамо да је крајње време да Влада Хрватске обезбеди пропорционалну заступљеност припадника српске заједнице у полицији, правосуђу и другим државним органима која је гарантована Уставним законом из 2003. године.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта