Поводом одлуке хрватског правосуђа да Мирка Норца пусти на слободу 25. новембра после две трећине издржане казне од 15 година Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Одлука хрватског правосуђа у случају Норац је неправедна, представља ругање жртвама и члановима њихових породица и сведочи да у Хрватској и даље владају двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине. Једни су далеко строжи када се суди Србима а други су блажи када се суди припадницима хрватских оружаних снага. Одлука хрватског правосуђа још је направеднија када се узме у обзир да је Мирко Норац за тешке злочине почињене у Медачком џепу добио максимално благу казну. Важно је истаћи да је Случај Норац само један од низа примера који показује да у Хрватској, још увек, имамо на делу етнички мотивисано правосуђе.

Коалиција удружења избјеглица сматра да Хрватска није извршила суштинске реформе у оквиру Поглавља 23 „Правосуђе и темељна људска права“ иако је Европска унија закључила приступне преговоре 30. јуна ове године. Апелујемо на Европску унију да јасно стави до знања хрватској Влади да Хрватска не може постати члан Европске уније 01. јула 2013. године ако не испуни европске стандарде у низу подручја у оквиру Поглавља 23 а који су дефинисани приликом закључивања приступних преговора. Хрватска треба, између осталог, да успостави независно, непристрасно и професионално правосуђе, да унапреди ефикасност судства; да успостави исте критеријуме у суђењима за ратне злочине и да настави пуну сарадњу са Хашким трибуналом.

Председник Коалиције
Миодраг Линта