Поводом састанка који је одржан код замјеника Градоначелника Града Београд Милана Кркобабића Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Представници избегличких удружења су на састанку са замјеником Градоначелника Београда Миланом Кркобабићем истакли да постоје три велике групе проблема са којима се суочавају избјегла, прогнана и расељена лица и која захтевају системски приступ у рјешавању. Прво, рјешавање стамбених потреба кроз изградњу социјалних и непрофитних станова, додјелу пакета грађевинског материјала, откуп сеоских домаћинстава у приградским општинама и адаптацију стамбених објеката који се налазе у лошем стању. Друго, економско оснаживање кроз програме запошљавања и самозапошљавања. Треће, изградња инфраструкуре у избјегличким насељима, као што су Алтина, Борча, Бусије, Грмовац, Овча, Плави Хоризонти, Калуђерица и др. (електрична енергија, водовод, канализација, плиновод, школе, здравствене амбуланте, вртићи и др).

Представници избјегличких удружења сматрају да је за успјешно и квалитетно рјешавање наведених проблема потребно основати Савјет за избјегла, прогнана и расељена лица који би чинили високи представници градске власти и избјегличких удружења. Савјет треба да утврди адекватну политику, циљеве, програме и пројекте на основу чега ће се израдити стратегија града за ову проблематику. Представници удружења сматрају да треба основати Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима. Средства за Фонд би се обезбедила из градског буџета, донација и повољних кредитних линија. Такође, потребно је обезбедити одређена средства за обезбеђивање програма правне помоћи и одржавање спортских и културних манифестација у циљу очувања крајишке културе, традије и обичаја. Договорено је да се омогући представницима избјегличких удружења већи приступ медијима (Студио Б) и већи ниво информисаности избјеглих, прогнаних и расељених лица.

Председник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта