Повoдом одлуке Владе Хрватске на сједници одржаној 22. маја 2014. године да упути по 100.000 евра хуманитарне помоћи за пострадале у поплавама у Србији и Босни и Хереговини Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица захваљује се Влади Хрватске на одлуци да упути 100.000 евра хуманитарне помоћи за пострадале грађане у Србији. Предлажемо да Влада Србије, такође, донесе одлуку о упућивању хуманитарне помоћи Хрватској за пострадале грађане у поплавама на подручју Славоније и на тај начин, исто, покаже солидарност и поред веома тешке ситуације у земљи. Хрватска Влада је прије шест дана донијела одлуку да у помоћ поплављеним подручјима Србије упути припаднике ватрогасне и цивилне заштите. Предлажемо да Влада Србије понуди Хрватској, такође, помоћ у специјализованим јединицама пошто је стање на повлављеним подручјима Славоније још увијек тешко.

Коалиција удружења избјеглица очекује да ће Влада Хрватске у наредном периоду, на основу исказане солидарности са пострадалим грађанима у Србији, да прихвати стални дијалог са Србијом о рјешавању хуманитарних, имовинских, стечених, статусних и бројних других проблема стотина хиљада протјераних Срба расејаних по Србији, Републици Српској и широм свијета. То очекујемо, поготово, из разлога што су у питању њени држављани или грађани који су до рата живјели дуги низ година у Хрватској али им Хрватска одбија дати држављанство јер су рођени у једној од република бивше Југославије и на тај начин их дискриминише.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта