Поводом одржане сједнице Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине републике Србије на тему „Значај медија за информисање о положају дијаспоре и Срба у региону и обавjештеност Срба у региону и наше дијаспоре о стању у матичној држави“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 27. фебруара 2015. године одржана је сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије на тему„Значај медија за информисање о положају дијаспоре и Срба у региону и обавjештеност Срба у региону и наше дијаспоре о стању у матичној држави“. Сједници су, поред чланова Одбора за дијаспору и Србе у региону, присуствовали представници Министарства културе и информисања, Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, представници медија српске заједнице из региона, представници медија у Србији који се баве информисањем о положају дијаспоре и Срба у региону и обавjештавању Срба у региону и наше дијаспоре о стању матичној земљи. Сједницом је председавао предсједник Одбора Јанко Веселиновић, који је поднио уводни реферат.

Замјеник предсједника Одбора за диајспору и Србе у региону и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта је рекао да питање дијаспоре и Срба у дијаспори и Срба у региону треба да буде државно и национално питање узимајући у обзир њихову бројност и значај за матицу. Линта је истакао да се Срби у региону тј. у државама насталим на подручју бивше Југославије, као и у Мађарској и Албанији, суочавају са низом проблема. Посебно је драматична ситуација у Хрватској и Федерацији БиХ гдје се десио грађански рат. Такође, проблем представља и чињеница да су грађани Србије недовољно информисани о проблемима и потребама својих сународника из региона. Због наведеног Линта је предложио да се на Радио телевизији Србије покрене једна емисија која би се бавила положајем Срба у региону и која би се емитовала једном недјељно. Поред тога, Линта је предложио да се, због важности теме, сједнице Одбора за дијаспору и Србе у региону везано за информисање Срба у региону оджавају два пута годишње. Линта је заједно са осталим члановима Одбора за дијаспору и Србе у региону подржао и остале закључке који се налазе на сајту Управе за дијаспору и Србе у региону.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица