Поводом чињенице да је, на иницијативу Коалиције удружења избјеглица, Скупштина Града Београда донијела на сједници одржаној 25. фебруара 2015. године одлуку о подизању Споменика српским жртвама страдалим у оружаним сукобима од 1991. године на простору бивше Југославије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта захваљује се Скупштини Града Београда јер је донијела на данашњој сједници одлуку о подизању споменика српским жртвама страдалим у оружаним сукобима од 1991. године на простору бивше Југославије. Иницијативу за подизање споменика српским жртвама страдалим у оружаним сукобима од 1991. године на простору бивше Југославије поднијела је Коалиција удружења избјеглица. Предвиђено је да споменик буде свечано отворен 4. августа, поводом обиљежавања 20 година од страдања и прогона Срба у хрватској акцији „Олуја“, која је била највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата.

На данашњој сједници Скупштине Града Београда формиран је и Одбор за подизање споменика, чији председник је градски менаџер Горан Весић. Чланови Одбора су главни урбаниста Милутин Фолић, секретар за културу Владан Вукосављевић, замјеница предсједника Скупштине Града Андреа Радуловић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић, предсједница Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић, декан Архитектонског факултета Владан Ђокић, декан Факултета ликовних уметности Димитрије Пецић, академски вајар Светомир Васић Басара, епископ славонски Јован, предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта и шеф катедре за историју Југославије на Филозофском факултету у Београду Љубодраг Димић. Одбор ће у сарадњи са Урбанистичким заводом Београда и Заводом за заштиту споменика културе одабрати локацију за постављање споменика и формирати комисију која ће предложити идејно рјешење споменика.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица