Поводом чињенице да је да спољнополитички комитет Европског парламента одбио већину амандмана хрватских посланика на приједлог Резолуције о Србији који је поднио извјестилац Дејвид Мекалистер Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља одлуку спољнополитичког комитета Европског парламента да одбије већину амандмана хрватских посланика на приједлог Резолуције о Србији који је поднио извјестилац Дејвид Мекалистер. Наведеном одлуком спољнополитички комитет Европског парламента послао је јасну поруку да неће подржати хрватску политику уцјена према Србији у процесу европских интеграција. Пропао је лицемјеран покушај хрватских посланика да се отварање преговора са Србијом о поглављу 23 и 24 услови одустајањем Србије да процесуира ратне злочине на подручју бивше Југославије, ријеши питање несталих лица, врати културна добра и рјеши границу на Дунаву у хрватском интересу. Ово је још један доказ да су хрватски званичници неискрени у својим изјавама да подржавају европски пут Србије без условљавања јер у пракси чине све да понизе Србију и представе је као државу која је симбол свега лошег на западном Балкану. Права истина јесте да је Хрватска једина чланица Европске уније у којој се масовно крше људска права дијела својих грађана српске националности и у којој се не само штите него и величају ратни злочинци и негирају српске жртве.

Коалиција удружења избјеглица поздравља одлуку Сајмона Мондија, директора у Европској комисији за питања проширења, да одбаци условљавање Србије што су тражили хрватски посланици. Сајмон Монди је јасно рекао да Европска комисија подржава извјештај Дејвида Мекалистера и став већине посланика спољнополитичког комитета Европског парламента да отворена питања која постоје између Србије и Хрватске треба рјешавати на билатералном нивоу а не блокирањем европског пута Србије. То практично значи да су питања надлежности над ратним злочинима, несталих лица, повратка културног блага и границе на Дунаву билатерална питања која треба да се рјешавају кроз директне разговоре између званичног Београда и Загреба. Из горе наведеног се јасно може закључити због чега у Хрватској у претходних неколико година није било стварне политчке воље да се бројни проблеми протјераних Срба и друга отоворена питања ријешавају у сталном дијалогу са Србијом.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта