Поводом изјаве министарке спољних послова Хрватске Весне Пусић Радио телевизији Србије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра скандалозном чињеницу да хрватски премијер Милановић, хрватски министар правосуђа Орсат Миљенић и хрватска министарка спољних послова Весна Пусић још увијек нису осудили одлуку Уставног суда Хрватске који је прије више од мјесец дана укинио правоснажну пресуду осуђеном ратном злочинцу Бранимиру Главашу, као и одлуку загребачког жупанијског суда да га пусти на слободу до поновног суђења. То је још један доказ да хрватски државни врх није ништа учинио на испуњавању обавеза које је Хрватска преузела потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом новембра 2011. године а које се односе на јачање независности и непристрасности правосуђа, процесуирање ратних злочина и побољшање положаја српске националне заједнице у Хрватској. Подсјећамо да је осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш присуствовао чак и инаугуранији нове хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић заједно са Томиславом Мерчепом коме се суди за злочине над Србима у Пакрачкој пољани и Марком Перковићем Томпсоном, познатим пјевачем усташких пјесама.

Коалиција удружења избјеглица осуђује став Весне Пусић и других хрватских , као и хрватских посланика у Европском парламенту да Србија мора да промjени свој закон о надлежности за суђење за ратне злочине на подручју бивше Југославије као услов за отварање преговора о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“. То значи да Србија може да суди за ратне злочине и грађанима који нису њени држављани и за злочине који нису почињенини на њеној територији. Важно је истаћи да је Србија поменути закон усвојила 2003. године у сарадњи са ОСЦЕ-ом и другим међународним организацијама. Подсјећамо хрватске званичнике и посланике у Европском парламенту да у међународном праву постоји тзв. универзална надлежност која се примјењује у свијету. По принципу универзалне надлежности свака држава може да гони починиоце ратних злочина или злочина против човјечности или геноцида без обзира чији су држављани злочинац, жртва и гдје је дјело извршено. Тако, на примјер, у Белгији и Данској, које су чланице Европске уније, суђено је за злочине у Конгу, а ни злочинци, ни жртве, ни злочини нису били у држави у којој је суђено.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта