Поводом разговора министара спољних послова Србије Ивице Дачића и Словеније Карла Ерјавеца о низу билатералних питања која проистичу из сукцесије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља разговор министара спољних послова Србије Ивице Дачића и Словеније Карла Ерјавеца о низу билатералних питања која проистичу из сукцесије на простору бивше Југославије, као и заједничку спремност да се пронађу рјешења. Очекујемо да господин Дачић покрене према министрима спољних послова држава наследница бивше Југославије иницијативу за сазивање Сталног мјешовитог комитета који је надлежан за сповођење Бечког споразума о сукцесији. Подсјећамо да је последњи састанак Сталног мјешовитог комитета одржан прије више од 5 година, тачније септембра 2009. године. Слиједећи састанак требало је да се одржи средином 2010. године у Сарајаву, али још увијек није одржан.

Коалиција удружења избјеглица такође, подсјећа да је прошло више од десет година од ступања на снагу Бечког споразума о сукцесији (јун 2004. године) а бројна питања оштећених грађана и правних лица су остала и даље неријешена. Ради се о питањима која се односе на повратак станарског права, повратак покретне и непокретне имовине, накнаду за уништену или несталу имовину грађана и правних лица, исплату заосталих а неисплаћених пензија и старе девизне и динарске штедње. Нажалост, хрватска страна упорно одбија дијалог о наведеним и бројним другим неријешеним питањима и на тај начин крши сопствени Устав, међународно право и Европску Конвенцију о заштити људских права и слобода. Ако хрватска страна и даље настави с опструкцијом очекујемо да господин Дачић упозна с том чињеницом међународне организације.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта