Повoдом одржане трибине у Београду на тему „Актуелни положај Срба у Федерацији БиХ“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 04. октобра 2013. године одржана је трибина у сали Скупштине Нови Београд на тему „Актуелни положај Срба у Федерацији БиХ“. На трибини су пред око 70 присутних земљака говорили Радмила Митровић, заменик министра за људска права и избјеглице БиХ; Велимир Кунић, посланик у Представничком дому Парламента Федерације Босне и Херцеговине; Александра Пандуревић, предсједавајућа Заједничке Комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику Парламентарне скупштине БиХ; Урош Макић, начелник општине Грахово; Стевица Лукач, начелник општине Дрвар и Радован Марковић, начелник општине Гламоч. Трибину је водио предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта.

У првом дијелу трибине гости су говорили о тешком положају Срба у Федерацији БиХ; о попису становништва у БиХ; о потреби конкретне и активне подршке Србије и Републике Српске као кључног предуслова опстанка Срба у Федерацији БиХ, посебно у већински српским општинама Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац; о анстисрпској политици федералних и кантоналних власти; о потреби економског развоја наведених општина; о сталном опадању броја Срба у Федерацији БиХ; о потреби да се сложимо око кључних ствари од националног интереса и др.

У другом дијелу дио присутних земљака је коментарисао ситуацију у Федерацији БиХ, тражећи одговор ко има право да се попише на попису становништва, о лошој безбедносној ситуацији за српске повратнике, о недостатку информација од стране начелника српских општина; о слабој подршци Србије и Републике Српске Србима у Федерацији БиХ, о потреби да се у борбу за наша права укључе млађе генерације; о обнови кућа кроз регионални стамбени програм и др.

На крају трибине присутни гости су позвали све наше земљаке да се у што већем броју одазову на попис становништва који траје до 15. октобра 2013. године.. Важно је истаћи да је довољно да један пунољетни члан домаћинства отпутује у свој завичај и попише остале чланове домаћинства. Једино што је потребно јесте да зна њихове ЈМБГ или барем датум рођења.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица