Поводом служења помена и полагања цвијећа у ташмајданском парку за страдале Србе у 14 западнокрајишких општина Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 10. октобра 2013. године обиљежено је 18 година од страдања Срба у 14 западнокрајишких општина служењем помена у организацији Коалиције удружења избјеглица. Помен је служен у цркви Светог Марка у Београду а након помена положено је цвијеће на спомен плочу, која је недалеко од цркве, Србима пострадалим 90-тих година у ратовима на простору бивше Југославије.

Помену који је служио епископ липљански Јован, викар епископа Иринеја, присуствовао је лични изасланик првог потпредсједника Владе Александра Вучића, његов савјетник Немања Стевановић који је избјеглицама поручио да им је кабинет првог потпредсједника Владе увијек отворен за рјешавање свих њихових проблема.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица је медијима рекао да је у акцији хрватске војске, ХВО и Армије Босне и Херцеговине са подручја 14 западнокрајишких општина протјерано је више од 120.000 људи, а убијено 1.650 српских војника и цивила а многа села попаљена. Линта је рекао да починиоци злочина још увијек нису одговарали и апеловао на правосуђе БиХ да коначно процесуира све одговорне, и налогодавце и извршиоце ових злочина. Линта је рекао и да је потребно да се отвори озбиљан дијалог између Србије, БиХ и Хрватске о рјешавању бројних имовинских и других проблема протјераних Срба и свих других оштећених грађана, наводећи да су правична и трајна рјешења једини пут за искрено помирење и сарадњу.

Говорећи о страдању Срба у овим западнокрајишким општинама, епископ Јован је рекао да су страдали од злочиначке руке вођене идејом да се етнички српски простор испразни од српског становништва и нагласио да се жртве не смију заборавити.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица